LOGO resident login resident register

Re: 2012/13 財政預算-增加管理費

Postby YM » 2012 Jul 23 Mon, 9:29 pm

本人堅決反對取消穿梭巴士

- 當初就係因為星濤灣有shuttle先買
- Gym 房要補貼,又少於50%住戶受惠,拆左佢丫
YM

Postby YM » 2012 Jul 23 Mon, 9:35 pm

不如拆埋個泳池佢丫,冬天煲水又少游,連夏天都唔多人游,又要補貼,去馬鞍山公眾泳池泳丫,都好近。
YM

Postby MD » 2012 Jul 24 Tue, 12:18 am

我搬入星濤灣就知有村巴先買,亦知道健身室免費,亦知道有恆溫泳池可四季暢泳,亦知道屋苑每樣設施都由管理費資助,上述各種設施都有人用,你物盡其用你就賺哂,你唔用係你閣下問題,但不可輸打贏要,支持繼續有村巴、有恆溫泳池及免費享用健身室,如果覺得維持上述設施多餘嘥錢,為何你當初買星濤灣?不如住村屋啦!
MD

Postby people » 2012 Jul 25 Wed, 12:14 am

本人認為屋苑某些設施/服務的提供與否,如果對屋苑的財政有一定的影響,加上業主們有不同的意見,可以通過投票的方式,少數服從多數來決定.

說到這次提議的15%的管理費增加,實在是太多了;本人希望管理委員會和管理公司可以想到一些措施,把這次的加幅降低 (我想是可以的).

謝謝
people

Postby hello » 2012 Jul 25 Wed, 9:37 pm

堅尼建議很好! 值得考慮
- Gym 房要補貼,又少於50%住戶受惠,拆左佢
- 不如拆埋個泳池佢,冬天煲水又少游,連夏天都唔多人游,又要補貼,去馬鞍山公眾泳池,都好近。

同意people以投票的方式來決定
hello

Postby YM » 2012 Jul 26 Thu, 11:57 am

不如你接受埋 MD建議搬去村屋啦 XD
YM

Postby PS » 2012 Jul 26 Thu, 6:08 pm

最近又聘請了幾位新管理員,其實星濤灣只有兩座,是否需要那麼多管理員呢?正如樓上所說,有紅外線監察,少一兩個都沒問題吧!反正最近新請回來日更的女管理員只懂著低頭,什麼都不理,見人拖男帶女的不理,見主婦背著大包細包回來又不理、有裝修工人、睇樓的人可以連過大門、管理處兩關長驅直進上樓,無人過問。試問,這樣的管理員,有等於無,倒不如請少一兩個。
管理費是長期的費用,現在加成十幾個%,管理公司實在要檢討一下,這樣的服務質素、這樣的員工、莫明奇妙的修輯……實在令人不滿。星濤灣的管理費已經是同區之冠了。
相信很多住客搬入星濤灣都是因為其設施好,關閉泳池或健身室都不是最好辦法。
希望管理公司:
1 正視一下業主們的意見,加15%管理費太高了。
2 正視管理員的工作態度,不願工作的,就讓他們回家吧!
3 可否請少一兩個管理員?
4 七樓的職員大部份時間都是在聊天、說笑、上網,是否可以減少一兩個職員?
5 可否將大大小小的維修項目「事前」徵詢住客的意見,使透明度高一些?能免的「加建、工程」就免去吧。
6 請在各業主簽紙同意加多少管理費後,才正式加費。
PS

Postby 客戶服務處 » 2012 Jul 27 Fri, 5:26 pm

服務處已綜合各業戶就增加管理費提供的寶貴意見向管委會反映,並會於管委會會議中作詳細討論。

另服務處已訓示有關服務員須徹實執行指引,提高警覺,主動協助有需要的業戶,提供優質的保安客戶服務。
客戶服務處

Postby b0506 » 2012 Aug 02 Thu, 11:23 pm

本人認為不是取消Shuttle Bus 與否或取消什麼設施 ?

這幾年業主所交架管理費, 管理公司係點運用,加管理費太不負責任,將個問題比返業主,星濤灣管理費已比起其他屋宛貴,要求加費係唔係一個最好架方法呢 ? 加左又能夠改善嗎 ? 一兩年後係唔又會再加呢 ? 你地有咩計劃呢 ?

如果康業係無能力做, 是否要令找管理公司?

再次要求回覆以下問題 ?

1) 為何業主可以欠4個月管理費 ?
2) Shuttle Bus 開資要$492,000 一年, 平均計一個月要$41,000, 有無個Breakdown 睇下呢個錢點用, 例如司機人工,油費, 牌照,保養等等?
3) 星濤灣有幾多個Staff 呢包括Customer Service Office ?
4) 電費, 清潔費 Breakdown ?
5) 經理人酬金, 又係什麼呢 ?

===> 得知 馬 拉 糕 是業主立案法團的人, 請問法團是否讚成加管理費 ?

本人和其他居住星仔的朋友想跟你們聯絡 ?
b0506

Postby YuMoBor » 2012 Aug 03 Fri, 9:53 am

法團主席說要整理數字再回應. 我都等咗一個月.

希望不要取消邨巴. 雖然我自己駕車出入. 兩年來只坐過十次. 但door to door 的交通對住在星濤的住客很重要. 邨巴蝕太多. 為何邨巴又不考慮加費, 由四元加15%至五元呢? 地鐵火車都巳經加了幾次.

一方面勁加管理費, 一方面又削減服務(例如縮知冬季泳池時間)是令我最不滿的地方. 削減服務而不加費. 加費但維持現有服務水平, 才令人覺得合理.
YuMoBor

PreviousNext

Return to complaint / 投訴